Whitefish
saLK šapšâ [šapšâ], saIK šapšâ, or šapšo
[šapšo]
One of the best catches of the water was -and still is-
the whitefish, šapšâ. Fisherman used to call it only
“fish” (kuelle i.e kyelle). A bigger one was called maanjik.
Old fisherman stew whitefish for long and devout to cook tasty tauroa,
fresh whitefish soup, good enough without extras. Also, whitefish was salt for wintry food. Still, many
people think whitefish is the one and only saltfish of the Yuletide cuisine.
Siika
saLK šapšâ [šapšâ], saIK šapšâ, tai šapšo
[šapšo]
Yksi
veden parhaista antimista oli siika eli šapšâ – ja on tietysti sitä yhä.
Kalamies nimitti siikaa yleensä vain ‘kalaksi’ (kuelle
eli kyelle), suurempaa körmyä taas nimellä maanjik. Entinen
kalastaja haudutti siikaa pitkään ja hartaasti valmistaen kattilassa maukasta tauroa eli siikatauroa, verestä
siikakeittoa, jota kelpasi syödä ilman kummempia suuruksia. Yhtä lailla siikaa
suolattiin talviseksi ruokakalaksi. Monille siika onkin yhä joulun ainoa oikea
suolakala.