Sunday 18 December 2022

18. Luosâ


Salmon
saLK luosâ tai luossâ, saIK luosâ or luossâ

The salmon, luosâ or luossâ, was the main fish of the rivers, the true king of the rapids. 
 
Usually, they fish salmon by different kind of traps, nets, and torch fishing. Later, dams were built, and salmons run to former spawning areas blocked out.
 
Salmon run has caused fight previously too. At old times they entrust even on the most powerful shamans when salmon stop running to the upper reaches of Kemijoki and Ounasjoki rivers. Päiviö, the great shaman of Kittilä, went once to see why the salmon didn’t run up to the local reaches of the river. The shaman went into a trance, hide in the bowels of an ide and run downstream all the way to the mouth of river Kemijoki. On the way Päiviö had noticed many rapids had been dam and the salmons got stuck in the traps. Päiviö got tempered and broke all the dams and swam back to home -and so salmon was free to run to Kittilä again.
 
The same story is told about shaman Turvainen in Sompio.

Lohi
saLK luosâ tai luossâ, saIK luosâ tai luossâ

Lohi, luosâ tai luossâ, oli jokien valtakala, oikea koskien valtias. 
 
Lohta pyydettiin tavallisesti lohipadoilla, ylempänä varsinkin pienemmillä “korvapadoilla” eli rantapadoilla, sekä verkoilla ja tuohustamalla (tuulastamalla). Sittemmin lohi on suljettu patojen taakse, eikä se pääse enää nousemaan entisille kutema-alueilleen.
 
Lohen noususta on ennenkin käyty taisteluja. Ennen vanhaan on turvauduttu jopa kaikista mahtavimpiin lovinoitiin, kun lohi ei ole noussut Kemijoen ja Ounasjoen latvoille. Kittilän suuri lovinoita Päiviö oli kerran lähtenyt katsomaan, mikä oli, kun lohi ei nouse kotijokiin asti. Noita oli langennut loveen eli transsiin, piiloutunut säynäjän suolenmutkaan ja lähtenyt laskemaan jokea aina Kemijoen suuhun asti. Matkalla Päiviö oli huomannut, että monet koskipaikat oli seivästetty aivan umpeen ja nousulohet juuttuivat lohipatoihin. Tulistunut Päiviö pirstoi kaikki kalapadot hajalle ja ui sitten takaisin kotiinsa – ja niin lohi saattoi taas nousta Kittilään.
 

Tätä samaa tarinaa kerrotaan Sompion Turvaisen noidasta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...