Saturday, 10 December 2022

10. Vuäsku


Perch
saLK vuosku or vuäsku, saIK vuäsku or vuoska

Prevalent perch has played a significant role in the food pyramid of northern people for thousands of years. Fishermen called a small juvenile perch muotsukainen and a big fat one jäyrykormu. Spawning season’s roe is called kuble in the old language. Forest Sami households ate perch both fermented and cooked. In the middle of the 1800´s potato become more familiar, so peasant Forest Sami families started to cook nowadays common delicious fish-potato made of perch

Ahven
saLK vuosku l. vuäsku, saIK vuäsku l. vuoska

Runsaslukuinen ahven on ollut merkittävässä osassa pohjoisen ihmisen ruokaympyrää jo tuhansia vuosia. Sompiossa kalamiehet kutsuivat pientä ahvenen poikasta muotsukaiseksi, suurta ja lihavaa ahventa jäyrykormuksi (‘järvikörmy’). Kutuajan ahvenen mätipussi eli mätimoukku oli vanhassa kielessä puolestaan kuble. Ahventa syötiin metsäsaamelaisissa talouksissa niin hapatettuna kuin keitettynäkin. Perunan yleistyttyä 1800-luvun puolivälissä talonpoikaissaamelaiset perheet alkoivat keittämään ahvenesta myös tuttua herkkua, kalapottua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...