Perch
saLK vuosku or vuäsku, saIK vuäsku or vuoska
saLK vuosku or vuäsku, saIK vuäsku or vuoska
Prevalent perch has played a significant role in the food pyramid of
northern people for thousands of years. Fishermen called a small juvenile perch
muotsukainen and a big fat one jäyrykormu. Spawning season’s roe
is called kuble in the old language. Forest Sami households ate perch
both fermented and cooked. In the middle of the 1800´s potato become more
familiar, so peasant Forest Sami families started to cook nowadays common
delicious fish-potato made of perch
Ahven
saLK vuosku l. vuäsku, saIK vuäsku l. vuoska
Runsaslukuinen
ahven on ollut merkittävässä osassa pohjoisen ihmisen ruokaympyrää jo tuhansia
vuosia. Sompiossa kalamiehet kutsuivat pientä ahvenen poikasta muotsukaiseksi,
suurta ja lihavaa ahventa jäyrykormuksi (‘järvikörmy’). Kutuajan ahvenen
mätipussi eli mätimoukku oli vanhassa kielessä puolestaan kuble.
Ahventa syötiin metsäsaamelaisissa talouksissa niin hapatettuna kuin
keitettynäkin. Perunan yleistyttyä 1800-luvun puolivälissä
talonpoikaissaamelaiset perheet alkoivat keittämään ahvenesta myös tuttua
herkkua, kalapottua.