Grayling
Grayling belongs to the salmon family. In Eastern dialects and Sodankylä Sámi it is called suävvel and in Kittilä Sámi soavvel. This occupant of the clear water rivers is a good food fish, especially as smoked, fried, and salted. Grayling was traditionally caught by angling, hook and line fishing, net fishing, and torch fishing. The importance of grayling reflects on the Forest Sámi home region. In Kittilä you can find Souvalojoki (river) and Souvalojärvi (lake), in Sodankylä Saiveljärvi and Saivelselkä (hill) (previously Säiveljärvi and Säivelselkä), and in Kuusamo Sääväläoja (ditch) ja Säävälälampi (pond), which all are connected back to the name of grayling.
Harri
saLK soavvel tai suävvel,
saIK suävvel
Lohensukuinen
harri eli harjus, itäisissä murteissa ja sodankylänsaamessa suävvel,
kittilänsaamessa taas soavvel, on
kirkasvetisten jokien asukas ja hyvä ruokakala, etenkin palvoskala, paistinkala
ja suolakala. Harria pyydettiin perinteisesti ongella, verkoilla, koukuilla,
sekä tuohustamalla (tuulastamalla). Harrin merkitys heijastuu myös
metsäsaamelaisten kotiseutualueen paikannimistössä. Niinpä Kittilässä ovat
paikannimet Souvalojoki ja Souvalojärvi, Sodankylässä Saiveljärvi ja Saivelselkä
(aiemmin Säiveljärvi ja Säivelselkä), sekä Kuusamossa Sääväläoja ja
Säävälälampi, jotka kaikki palautuvat tuohon kalannimitykseen.